25 de febrer 2008

EL PLA D'ACTUACIÓ DEL DISTRICTE I LA RELACIÓ AMB LA PLATAFORMA

El passat 20 de febrer vàrem ser convocats, a petició nostra, a una reunió amb la regidora del districte, Itziar González.
Després de les nombroses converses mantingudes al llarg de tres anys amb membres de l’ajuntament, a principis de l’any passat vam acordar un calendari d’activitats per a la Rambla del Raval que disminuïa la freqüència de les mateixes i el nivell de soroll que podien generar. Si bé semblava que l’estiu es presentava força animat, finalment el conjunt de mesures que es van prendre va mantenir el soroll dintre dels límits d’allò acceptable al llarg de l’estiu. Unit això al fet que el programa de les festes del Raval i de la Mercè va ser més respectuós que els anys anteriors amb la nostra qualitat de vida i que s’ha evitat sobrecarregar l’espai amb altres celebracions, darrerament ens hem sentit una mica més còmodes a casa nostra.
Veient que aquest any encara no havíem estat citats per noves converses, vàrem sol•licitar-ho nosaltres mateixos. La reunió va ser breu, i en ella la regidora, va limitar-se a informar-nos de la nova posició del districte: a partir d’ara no es negociarà amb els diferents grups de veïns, sinó que serà el pla d’actuació del districte (PAD) el que regirà tots els aspectes de la convivència al barri, (hem d’assenyalar, però, que la proposta de PAD no diu res sobre la contaminació acústica)
D’entrada, la idea ens sembla correcta. Que els nostres governants garanteixin un nivell de soroll compatible amb la nostra salut és exactament el que pretenem. Se n’ha d’encarregar l’ajuntament perquè és la seva obligació i la seva responsabilitat.
Però del posicionament de la nova regidora ens preocupen alguns aspectes: d’una banda, no sabem exactament quan estarà vigent el PAD i qui o què garantirà els nostres drets com a veïns fins llavors, i de l’altra, dubtem que la intensitat i freqüència de soroll suportable sigui el mateix segons el criteri de la regidora que segons el nostre, i el cert és que en els darrers anys els polítics ens han donat motiu per desconfiar-ne justificadament. A més, com ja hem dit, no hem trobat cap referència al respecte a la proposta de PAD.
A part d’això ens desagrada la decisió clarament expressada de tallar la via de comunicació que existia entre nosaltres i el districte. Era una manera, constatada per les dues parts com a satisfactòria, que ells coneguessin directament l’opinió dels veïns davant les decisions que havien de prendre, i que nosaltres ens sentíssim més escoltats i tinguts en compte, i oferia una flexibilitat i dinamisme que un document escrit i tancat òbviament no podrà oferir.
De la reunió en vam sortir sense cap emplaçament per futures converses, cap oferiment de telèfon o e-mail de contacte, i amb la sensació que se’ns tancava una porta. Quedem a l’espera de veure si el PAD garanteix realment els nostres drets. Tant de bo sigui així. En cas contrari ens tornarem a mobilitzar.